Skip to main content

Új helyi termékcsalád mutatkozik be Erdélyben, létrejött a Nyárádmenti Termék védjegy és brand. Helyi termelők és érdeklődők jelenlétében, sajtótájékoztatóval egybekötött termékkóstolón ismertették a Nyárádmenti Termék védjegyet és a vizuális identitás alapjait július 13-án, kedden a nyárádszentmártoni Lovasfogadóban.

A rendezvényen elsőként Balássy András, a Nyárádmente Kistérség Egyesület munkatársa, a projekt koordinátora köszöntötte a résztvevőket, kiemelte, hogy eddig több mint 30 termelő csatlakozott a Nyárádmenti Termék védjegyhez. Elmondta: „A program célja a nyárádmenti közösség, a helyi termelők és kisvállalkozók erősítése, a térség fejlesztése és népszerűsítése. A Nyárádmenti Termék védjegy egy hosszú távú program, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése a helyi termelők támogatása mellett, hogy minden nyárádmenti magáénak érezze a közösségi kezdeményezést. A termelői kör folyamatosan bővül, örömmel várjuk mindazokat, akik a Nyárád folyó mentén értéket teremtenek, akiknek fontos a minőség és szeretnének csatlakozni a Nyárádmenti Termék márkához: a kis családi vállalkozásokat, az egyéni termelőket, vagy a már többeknek munkahelyet adó közepes vállalkozásokat is.”

Tóth Sándor, Nyárádszereda RMDSZ-es polgármestere elmondta, határozott célkitűzésük a nyárádmenti gazdák, családi vállalkozások támogatása: Bátran mondhatjuk, hogy az egyik meghatározó hazai termelői régió vagyunk. A térséghez tartozó 68 településen a termelők több mint 50 százaléka másod- vagy harmadgenerációs helyi termelő, gazda, kézműves, akiknek termékei gazdagítják a térséget.  A Nyárádmenti Termékeknél pontosan ismerjük a termelőket, átlátjuk a gyártási folyamatokat. Ezért ez a védjegy a becsületes munka és a nyárádmenti jó minőség garanciája.

Novák Levente, az RMDSZ maros megyei szenátora elmondta: „Ez egy kiváló kezdeményezés, hiszen nemcsak a helyi termelőket, hanem az egész Nyárádmenti közösséget támogatja. Érdemes és kell pályázni, mert így tudjuk fejleszteni a településeinket, a kisvállalkozásokat, a helyi gazdaságokat. Az elkövetkező időszakban is számos jó pályázati lehetőség lesz, amely a fiatal gazdáknak, a termelőknek és a kisvállalkozásoknak szól. Az RMDSZ célkitűzése, hogy pályázati tájékoztató kampányt indítson annak érdekében, hogy minél többen és könnyebben igénybe vegyék ezeket a támogatási lehetőségeket.”

Egységes, átgondolt arculat, – logó és vizuális nyelvezet-, képviseli a jövőben. A vizuális identitást a Rubikom kreatív stúdió csapata dolgozta ki. A Nyárádmenti Termék számára weboldalt és közösségi média felületet is létrehoznak, ahol a helyi termelőket ismertetik, a helyi termékek vásárlását és fogyasztását népszerűsítik majd.

A Nyárádmenti Termék védjegy és márka a Nyárádmente Kistérségi Társulás, a Nyárádszeredai Önkormányzat, valamint a térség önkormányzatainak és helyi termelőinek összefogásával jött létre. A Nyárádmenti Termék védjegy program Európai Uniós alapokból, az Országos Vidékfejlesztési Terv (PNDR) keretében valósult meg.